Konkláve sa začne 12. marca

09.03.2013 Celý región

Vatikán 8. marca (TASR) - S napätím očakávaná voľba nového pápeža, nástupcu odstúpivšieho Benedikta XVI., sa v Sixtínskej kaplnke vo Vatikáne začne v utorok 12. marca popoludní. Oznámil to dnes hovorca Vatikánu Federico Lombardi.

Svätá omša "pro eligendo pontifice", ktorá je predpísaná na začiatok konkláve, je naplánovaná na utorok ráno. Kardináli ju budú sláviť v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne. Pri tejto svätej omši, ktorá je predpísaná na začiatok voľby, budú kardináli prosiť o to, aby ich viedol Duch Svätý pri výbere 266. pápeža. Kardináli ju budú sláviť v Bazilike sv. Petra.

Popoludní kardináli vstúpia do konkláve v Sixtínskej kaplnke

Meno nového pápeža svetu oznámi francúzsky kardinál Jean Louis Tauran. Po tom, ako sa nad Sixtínskou kaplnkou objaví biely dym, z jeho úst zaznejú slová: Habemus papam (Máme pápeža).

Medzi 115 kardinálmi voličmi nebude žiadny slovenský kardinál, nakoľko obidvaja - kardinál Jozef Tomko i Ján Chryzostom Korec - majú viac ako 80 rokov.

Do Vatikánu neprišli iba indonézsky kardinál Julius Riyadi Darmaatmadja, ktorý sa ospravedlnil zo zdravotných dôvodov, a britský kardinál Keitha O'Brien, ktorý bude chýbať z osobných dôvodov.

Dĺžka trvania konkláve závisí od počtu volebných kôl, ktoré budú potrebné na úspešný výber nového pápeža. Na to je potrebná podpora dvojtretinovej väčšiny voliteľov, čo znamená hlasy 77 kardinálov.

Od začiatku týždňa sa v rámci tzv. generálnych kongregácií - rokovaní kardinálov, predchádzajúcich samotnému konkláve, prihlásilo do diskusie o aktuálnych otázkach cirkvi, vrátane tých chúlostivých, ako aj o jej výzvach v budúcnosti viac ako 100 členov kardinálskeho kolégia.

Napriek tomu sa kardináli, ktorí budú v priebehu nedele celebrovať omše v rôznych rímskych chrámoch, stretnú v sobotu na ďalšej generálnej kongregácii.

Dnes, na Medzinárodný deň žien, hovorili duchovní okrem iného aj o úlohe žien v katolíckej cirkvi alebo o dialógu medzi rôznymi náboženstvami, informoval Lombardi.


Talianske médiá spomínajú dvoch favoritov voľby nového pápeža

Viaceré talianske médiá sa dnes zhodli na dvoch favoritoch voľby nového pápeža. Sú nimi Angelo Scola z Talianska a Odilo Pedro Scherer z Brazílie, informovala tlačová agentúra DPA.

Kardináli sa dnes zišli na piatom dni generálnej kongregácie, na ktorej vedú diskusie pred začiatkom konkláve. O jeho termíne by mali rozhodnúť popoludní po tom, ako do Vatikánu vo štvrtok dorazil posledný zo 115 kardinálov-voliteľov.

Podľa expertov na Vatikán píšucich pre noviny La Repubblica a La Stampa majú momentálne najlepšie vyhliadky na zvolenie 71-ročný milánsky arcibiskup Scola a 63-ročný arcibiskup Scherer zo Sao Paula.

Scola, ktorý má údajne podporu amerických a nemeckých kardinálov, je vnímaný ako reformistický kandidát. Má však len obmedzené skúsenosti činnosťou Rímskej kúrie a inštitúcií, ktoré pomáhajú pápežovi spravovať cirkev.

Scherer má na druhej strane podporu popredných kuriálnych kardinálov, ktorí by mohli byť naklonení zvoleniu neeurópskeho pápeža pod podmienkou, že post štátneho sekretára, druhého muža Vatikánu, dostane kardinál blízky kúrii.

Denník Il Messaggero spomenul aj meno kardinála Maura Piacenzu, konzervatívneho prefekta Kongregácie pre klérus, o ktorom noviny La Stampa minulú nedeľu písali ako o možnom kandidátovi na štátneho sekretára v prípade, ak by sa pápežom stal Scherer.

Väčšina znalcov Vatikánu však upozorňuje, že nikto z predpokladaných kandidátov nemusí s istotou dosiahnuť potrebnú dvojtretinovú väčšinu na zvolenie. Mohol by sa tak objaviť prekvapivý kandidát, na ktorom by sa zhodli protichodné strany.

Podľa denníka La Repubblica by kompromisným pápežom mohol byť maďarský kardinál Péter Erdő, arcibiskup ostrihomsko-budapeštskej arcidiecézy a súčasný predseda Rady európskych biskupských konferencií.
 

Vyberte región